JosenMargret-heelverweg.reismee.nl

Rotorua

Zondag 29 maart

In de regen naar we vanmorgen naar "Wai-O-Tapu" Thermal Wonderland geweest. Hier zijn kraters,geisers en meren in allerlei kleuren. Er is ook een geiser ( Lady Knox Geyser) die dagelijks om 10.15 "tot leven" wordt gewekt door er zeeppoeder in te gooien. En inderdaad, na een paar minuten begon de geiser te spuiten, dit duurde echter maar heel even. Doordat het regende waren de meren niet zo mooi gekleurd op 1 meer na, die was echt gifgroen van kleur. Overal waren borrelende modderpoelen, kokende waterpoelen, sissende en dampende krater die naar zwavel/rotte eieren roken.

Vanmiddag werd het toch weer droog en zonnig en toen zijn we naar een Maouri Village geweest dat Tewakarewarewatagaoteopetauaawahiao heet (In dit woord staat op 1 letter na ( de n) alle letters uit het Maouri alfabet)

Dit is erg lastig uit te spreken en daarom noemen ze het Whakarewarewa. Het is een maouridorpje waar een Maouri familie woont die uit 50 gezinnen bestaat. De plek waar het dorp is, is een vulkanisch gebied. Overal zijn kraters in de grond waar warm water in borrelt en overal komt stoom uit. Dit wordt gebruikt om te wassen,koken,verwarmen en te baden. Baden doen ze met elkaar bij een centrale wasplaats, waar een paar bakken gevuld zijn met warm water uit de grond. Om te koken hangen ze eten (in een doek) in het hete water en dat is dan in een paar minuten gaar. In de grond zitten houten kisten gegraven, waarin ze ook koken. Alles gaat rauw in de folie, deksel erop en zo wordt alles gaar gestoomd. Het is een hele bijzondere manier van leven.

Er was ook een show waarbij Maouri in traditionele kleding zang en dans lieten zien waarbij ze veelvuldig uitpuilende ogen, woeste blikken stampende voeten en uitstekende tongen lieten zien. Dat was wel grappig om te zien. Naast het dorpje is een geiser die wel 30 meter hoog spuit : Te Puia. Deze heeft geen zeep nodig om te spuiten, die doet dit wel 15 x per dag uit zichzelf.

Reacties

Reacties

Mary

Enne.....nog levensverhalen op jullie rug laten tatoeëren bij de Maouri ;-)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!